borkel en schaft in 1867De Scouting kampeerterreinen lagen vroeger in de Malpie. Dit is een natuurgebied in de gemeente Valkenswaard, waar niet meer gekampeerd mag worden. Het kampterrein heeft de naam Malpiesche Bergen behouden en is geconcentreerd rondom Borkel en Schaft.
Borkel en Schaft ten zuiden van Eindhoven is gelegen in de Brabantse Kempen vlakbij de Belgische grens. Het terrein is eigendom van de gemeente Valkenswaard. In de 13e eeuw was er een handelsroute van Antwerpen naar Keulen en van Den Bosch naar Hasselt. Op het knooppunt van deze handelsroute zijn de plaatsjes Borkel en Schaft ontstaan.
Het dorp Borkel ligt aan de linkerzijde van de Dommel. De naam is ontstaan uit de samenvoeging van de Germaanse woorden "Burgon" en "Lauha", “Berk” en “bos op hoge grond”. Met andere woorden betekent Borkels dus berkenbos op een hoge zandgrond. Aan de andere kant van de Dommel ligt het dorp Schaft dat waarschijnlijk zijn naam te danken heeft aan het woord ‘watrischafo’, wat watermolen betekent. kerk sint servatiuskerkDoor deze dorpen trokken rondtrekkende ambachts- en kooplui, beter bekend als teuten, die hun koopwaren vanuit de Kempen door heel West-Europa verkochten. In 1810 werden de plaatsjes samengevoegd tot Borkel en Schaft. De parochiekerk, de korenmolen Sint Antonius Abt en verscheidene 18e eeuwse teutenboerderijen behoren tot de cultuurhistorische monumenten.

molen sint antonius abt